STIG FRED
teologie doktor
Från eget förlag.
Orientering kring texter från Gamla testamentet. 56 andakter med utgångspunkt i Evangeliebokens förslag på gammaltestamentliga texter till kyrkoårets söndagar. I den tidigare boken Ett ljus på min stig behandlades 167 texter som bedömts lämpliga som underlag för helgmålsböner. Den här boken utgör en komplettering till Evange-liebokens övriga texter, sammanlagt 223 texter, som med fördel kan användas som underlag för personliga andakter eller förberedelser för en kommande gudstjänst.
Gamla testamentets texter är inte sällan svåra att förstå och ta till sig. Avsikten med den här boken är att göra bibeltexterna mer tillgängliga genom att placera dem i tiden, belysa den historiska situationen och om möjligt säga något om hur de kom till.
Pris 150:-
Till ordinarie pris på Gaudete förlag.
167 andakter med utgångspunkt i Evangeliebokens förslag på GT-texter till kyrkoårets söndagar. De är tänkta att utgöra underlag för helg-målsböner inför den aktuella söndagen. De ger en bakgrund till texten: När den kan ha tillkommit, under vilka förhållanden och om man kan säga något om författaren. Evangeliebokens ämne för söndagen och textens anknytning till ämnet kommenteras. Flera av andakterna har använts i en gudstjänstform som kallats Helgmålsbön med musik, där en liten konsertdel på en knapp halvtimme har föregått andakten. Gammaltestamentliga texter i Evangelieboken som rimligen inte kan utgöra underlag för helgmålsböner kommenteras i en andra bok med titeln Budbärarens fotsteg.
Pris 250:-
Reapris på Gaudete förlag.
Ur Crister Enanders recension i Helsingborgs Dagblad:
Stig Fred följer i princip Amos från vaggan till graven efter de hårda åren av predikande. ”Lik en bäck som aldrig sinar” är på alla sätt en klassisk historisk roman – med kristna undertoner även om den aldrig blir banalt missionerande. Vardagens liv, årstidernas rytm och deras skiftande krav, och de viktiga högtiderna skildras med stor sakkunskap och lyckas förmedla en ovanligt intensiv och trovärdig känsla av hur livet kunde gestalta sig.
- - -
Amos är en av de profeter i Gamla testamentet som ännu idag fram-står som ovanligt angelägna. Hans överväldigande sociala rättvise-patos, hans medkänsla med de fattiga och utstötta och miss-handlade, hans vredgade hat mot den kräsna överklassen som ”ligger på elfenbenssängar” och ”latar sig på sina soffor”, är lika giltig idag som för 2700 år sedan.
”Lik en bäck som aldrig sinar” lyckas gjuta liv i denne komplicerade och rättrådige man och trovärdigt skildra bakgrunden till hans svavel-osande vrede och hans farhågor för att Gud kommer att straffa sitt utvalda folk. Stig Fred berättar sin version av profeten Amos liv rättframt och realistiskt. Det okonstlade, ofta vackra och effektiva språket för lätt tankarna till våra proletärförfattare. Romanen kunde - om anakro-nismen tillåts – ha varit skriven av en kristen Jan Fridegård.
slutsåld - evt. antikvarisk försäljning
VARFÖR SÄGER HERREN SÅ
Profeterna, kontexterna, retoriken.
En jämförelse mellan Amos och Malaki
Lunds Universitet, Teologiska Institutionen
Akademisk avhandling för avläggande av teologie doktorsexamen.
Profeterna legitimerar i regel sitt budskap genom att inleda med den s k budbärarformeln: Så säger Herren. Därmed menar de at Herren talar genom dem. De utgör endast hans stämma.
De budskap, som framförs under de knappt 400 år som Gamla testamentets skriftprofeter verkar, är emellertid oerhört mångformiga. Och detta gäller inte bara innehållet utan också utformning, språklig dräkt och växelspel mellan budbärare och budskapsmottagare. Från flera olika utgångspunkter kan man därför fråga sig: Varför säger Herren så?
I denna avhandling söker författaren klarlägga budskapets kontextuella förutsättningar och på vilka sätt de synes ha påverkat uttryckssätten och de attityder, som därigenom blir tydliga.
En orientering ges dels om profetismen och det profetiska budskapet, dels om den klassiska retoriken och om retorisk analys. Huvuddelen av avhandlingen ägnas åt att jämföra den första skriftprofeten, Amos, med en av de sista, Malaki bl a genom en retorisk analys av deras direkta tilltal.
Genom analysen påvisas ett tydligt samband mellan profeternas respektive retorik och de kontextuella förutsättningarna. Efter måttet av sin förmåga var profeterna var och en på sitt sätt Herrens tjänare. Men de var i denna sin tjänst också barn av sin tid. Häri ligger förmodligen svaret på frågan Varför säger Herren så?
slutsåld - evt. antikvarisk försäljning
MINNESBILDER
Från eget förlag.
Hopplock från familjealbumen.
En självbiografi med utgångspunkt i 123 fotografier. Boken är tillägnad mina sex barn och utgiven i hundrafemtio numrerade exemplar. 159 sidor.
Pris 200:-
JULBREV 1973 – 2017
Livet speglat genom vänbrev under 45 år.
När Stig bröt upp från Stockholm 1973, 45 år gammal, och tillträdde en rektorstjänst i Linköping, var det angeläget att bevara kontakterna med släktingar och vänner. Så uppstod traditionen med julbrev. 45 år senare görs den här sammanställningen av alla brev. Men till skillnad från breven har de försätts med illustrationer. Den här boken blir på så sätt inte bara en släkthistoria utan också ett tidsdokument av förhoppningsvis mer allmänt intresse. Boken ges ut i hundra numrerade exemplar. 269 sidor.
Pris 250:-